Si Notası Nasıl Çalınır?
22 Temmuz 2024

Si Notası Nasıl Çalınır?

Si Notası

Si notası, müzik notaları sıralamasında yedinci nota olarak bilinir. Notalar şu şekilde sıralanır: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si. Bu sırada Si notasının iki varyasyonu bulunmaktadır: kalın Si ve ince Si. Si notasının bu farklı varyasyonları çeşitli müzik aletleri yardımıyla çalınabilir.

Nota Kavramı

Nota, müziksel sesleri temsil eden işaretlere verilen addır. Başka bir deyişle, nota kavramı müziğin yazıya dökülmesini sağlayan semboller ve bu sembollerin temsil ettiği temel frekansların her birisine verilen isimdir. Si notası da bu önemli frekanslardan birisidir.

Nota kelimesi, "not etme" kelimesinin kökünden gelir ve bir düşünceyi daha sonra kullanmak üzere semboller yardımıyla herhangi bir yere yazmayı ve kaydetmeyi ifade eder. Müzik notası kavramı da bir sesi ifade etmek üzere dize üzerindeki yerine konulmuş olan bir kayıt veya işaret türüdür. Müzik yazısının oluşumunda yardımcı olan her bir nota, müzikte belirli bir yapıya karşılık gelir. Si notası da bu yapısal öğelerden birisidir.

Notaların Gelişimi

Notaların keşfi ve gelişimi, müzik pratiğinde önemli bir ilerleme sağlamıştır. Notalama sistemi, icracıları ezberleme zorunluluğundan kurtararak hem çalınacak müzik parçalarının uzamasına hem de çeşitli zamanlarda ve farklı ülkelerde notalanmış yapıtların eklenmesiyle repertuarın çeşitlenmesi ve zenginleşmesi imkanını doğurmuştur. Notaların keşfi sayesinde, bir müzik sanatçısı daha önce bilmediği bir müzik eserini seslendirebilmek için yalnızca notalara ihtiyaç duyar hale gelmiştir.

Notalama Sistemleri

Günümüzde iki ana notalama sistemi bulunmaktadır. Birincisi, Türkiye, İspanya, İtalya ve Fransa gibi Akdeniz'e komşu ülkelerde yaygın olan ve Aziz Lohannes Battista ilahisinin ilk harflerinden oluşan do-re-mi sistemidir. İkinci sistem ise Almanya ve İngiltere gibi kuzey Avrupa ülkelerinde kullanılan A-B-C sistemidir. Yani birinci kısımda yer alan notalar Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si iken, diğer kısımda kullanılan notalar ise şu şekildedir: C=Do, D=Re, E=Mi, F=Fa, G=Sol, A=La, B=Si (İngilizler için), H=Si (Almanlar için). Buradaki temel fark, Si notasından kaynaklanmaktadır. İngilizler Si notasını tanımlarken B harfini kullanırken, Almanlar H harfini kullanmaktadır.

Gui d'Arezzo ve Si Notası

Si notası hariç diğer bütün notaların babası olarak Gui d'Arezzo bilinmektedir. Arezzo, bu ismi ünlü Lohannes Battista ilahisinde yer alan mısraların ilk hecelerinden türetmiştir. Ancak yedinci ve son nota olan Si notası için uzun yıllar boyunca B harfi kullanılmıştır. 13. yüzyılın başlarında ise ünlü ilahi Sanete Lohannes'in cümlelerinin baş harflerinden oluşturulan Si (notası) halini almıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bağlama Notaları

Bağlama Notaları

Keman Notaları Keman Nasıl Çalınır?

Keman Notaları Keman Nasıl Çalınır?

Gesi Bağları Notaları Nasıl Çalınır?

Gesi Bağları Notaları Nasıl Çalınır?

Kısa Sap Bağlama Notaları Nasıl Çalınır?

Kısa Sap Bağlama Notaları Nasıl Çalınır?

Org Notaları Org Nasıl Çalınır?

Org Notaları Org Nasıl Çalınır?

Güncel

9 Senfoni Notaları Nasıl Çalınır?

9 Senfoni Notaları Nasıl Çalınır?

Güncel

Ben Yoruldum Hayat Notaları

Ben Yoruldum Hayat Notaları

Güncel

Nota Değerleri ve İşaretleri

Nota Değerleri ve İşaretleri